Sekundærrensing med kjemisk felling
optimalisering med prosesstyring, oksidasjonsprosesser og biofilmprosesser i små delstrømmer.
Miljødirektoratet har pålagt mange mekanisk-kjemiske renseanlegg med utslipp fra svenskegrensen til Lindesnes (følsomme områder), å treffe tiltak slik at sekundærrensekravet i Forurensningsforskriften tilfredsstilles. Direktoratet planlegger å videreføre kravet til også å gjelde normale områder med særlig følsomme ferskvannsresipienter. Mekaniske-kjemiske renseanlegg fjerner fosfor og partikulært organisk stoff godt, men løst organisk stoff mindre godt. Et sekundærrensingskrav kan derfor føre til behov for utvidelse av mange renseanlegg med et biologisk rensetrinn for å fjerne løst organisk stoff bedre. Etablering av biologisk, i tillegg til mekanisk-kjemisk rensing, innebærer en betydelig ekstrakostnad for anleggene. Enkelte anlegg har imidlertid erfaring for at man kan oppnå sekundærrensekravet i lengre perioder, uten å bruke biologiske prosesser. I dette prosjektet tar man derfor sikte på å analysere alternativer til etablering av biologiske renseprosesser i hovedstrømmen, nemlig:
1. Avansert styring av fellingsprosessen via sanntidsovervåking og styring at man kan oppnå tilnærmet fullstendig fjerning av kolloidal og partikulært organisk stoff
2. Bytte til nye og mer effektive fellingskjemikalier
3. Behandle en delstrøm av innkommende avløpsvann eller en slamvannstrøm med biofilmprosesser
4. Etablere etterbehandling med kjemiske oksidasjonsprosesser SEKRENS prosjektet har som ambisjon å analysere hver av disse alternativene eller kombinasjoner av dem med tanke på å oppnå Miljødirektoratets krav på en billigere måte enn innføring av biologisk trinn i hovedstrømmen. Dette vil kunne spare det norske samfunnet flere hundre millioner kroner i investering.
Søndre Follo renseanlegg (Vestby)har fått krav om sekundærrensing og samarbeider med DOSCON AS, SET AS og NMBU i prosjektet.
Prosjektet har en styringsgruppe bestående av seks aktører: Geir Simensen (Søndre Follo RA, leder i styringsgruppen, prosjektansvarlig), Harsha Ratnaweera (DOSCON, prosjektleder), Zakhar Maletskyi (NMBU), Hallvard Ødegaard (fagekspert, kvalitetssikrer). Styringsgruppen skal møtes minst tre ganger per år for tilsyn av prosjektfremdrift og for evt. justeringer av aktivitetene. Prosjektleder informerer partnere kvartalsvis om fremdrift og planer for neste periode.
Partnere (ansvarlig) | Ekspertise | Rolle i prosjektet |
Søndre Follo RA (Geir Simensen) |
Generelt om renseprosesser og tiltaksplanlegging ift. myndighetenes krav | Prosjektansvarlig og vurdering av samlet tiltak |
DOSCON AS (Harsha Ratnaweera) |
Styringssystemer, fellings-prosesser, virtuelle sensorer | Prosjektleder og ansvarlig for arbeidspakke 1 og 2 |
NMBU (Zakhar Maletskyi) |
Oksidasjonsprosesser og hybride renseprosesser | Ansvarlig for Arbeidspakke 3 |
SET AS (Hallvard Ødegaard) |
Renseprosesser generelt. Lang FoU-erfaring med både kjemiske og biologiske prosesser | Ansvarlig for Arbeidspakke 4 |
Verdiskapingspotensialet som innovasjonen i prosjektet gir
Resultatene betyr besparelse av titalls millioner kroner i reduserte eller unngåtte utbyggingskostnader. I tillegg blir renseprosesser super-optimalisert ift. fellingsprosessen. Dette betyr bedre og jevnere runderesultater ift. fosfor, organisk materiale, suspendert stoff og overordnet drift og økonomi. DOSCON får etablert ny forretningsmulighet ved å kunne tilby styringssystemer med super-optimal drift. NMBU får utføre kunnskapsutvikling innen oksidasjonsprosesser, samt involvering av masterstudenter. SET AS anser dette som en spennende mulighet for å vurdere rensekonsepter som utfordrer tradisjonelle tilnærminger. For alle parter representerer dette prosjektet et unikt samarbeid der en unik løsning presenteres for å spare det norske samfunn mange hundre millioner kroner.
Økonomiske og forretningsmessige gevinster for partnerne
SFR har fått krav om sekundærrensing og kommer dermed til å spare titalls millioner hver, dersom prosjektet resulterer i anvendbare løsninger. Mange renseanlegg befinner seg i samme situasjon og vil ønske anvendbare løsninger, til stor økonomisk verdi for prosjektpartnerne. Dersom løsningene ikke blir en biologisk prosess kan oppgradering av anlegg gjeninnføres ila. mye kortere tidsrammer. For DOSCON AS gir prosjektet større markedsadgang, da etterspørsel etter styringssystemet vil vokse med evt. anvendbare løsninger. NMBU får muligheter for publisering i ledende tidsskrifter samt muligheter til å utvikle og involvere seg i større nasjonale og EU prosjekt. For SET AS utvikles muligheter for å fornye kontaktnettet med partnere og VA-bransjen i Norge.
Samfunnsøkonomisk nytteverdi
Vellykkede resultater fra SEKRENS vil være av avgjørende betydning for prosessmessige og økonomiske hensyn hos mange renseanlegg som har fått, eller kommer til å få, sekundært rensekrav. Miljømyndighetene får anledning til å ikke begrense oppgradering til biologiske prosesser. DOSCON AS, et norskt innovativt selskap som driver med FoU, får en unik anledning til å redefinere sin styringsprosess. For NMBU er prosjektet en unik mulighet til å tiltre rollen som faglig leder for konseptet.
FNs bærekraftsmål 6 fokuserer på vann og avløp. Prosjektet reduserer eutrofieringsfaren betydelig, da resultatene som foreslås i SEKRENS tar mye kortere tid å gjennomføre enn andre alternativ.
Regional relevans og samfunnsnytte
Det er viktig å gjennomføre prosjektet i denne regionen: 81 av 226 norske renseanlegg som potensielt kan få pålegg om sekundærrensing er i Viken fylke. Viken fylke kan dermed få et demonstrasjonsprosjekt som kan ha stor samfunnsbetydning og demonstrasjonsverdi.
Prosjektet svarer på de utfordringene som er prioritert i regionale og/eller nasjonale planer og strategier: Miljødirektoratet har informert fylkesmennene om behovet for at avløp blir et prioritert fagområde de kommende år, da sekundærrensingsmål skal nås i både følsomme og normale områder. I tillegg påpeker Miljødirektoratet at de vil avklare rammebetingelser og bidra med veiledning underveis, og SEKRENS prosjektet er midt i blinken for dette. Miljødirektoraret ønsker å sørge for informasjon til berørte bransjeorganisasjoner, og med resultatene fra SEKRENS kan en presentere løsninger som er økonomisk gjennomførbare i en ellers presset økonomisk situasjon.
SEKRENS vil øke konkurranse hos industripartnere og rådgivende ingeniører gjennom engasjement for innovativ tenking langs resultatene, og dermed øke konkurransekraft og følgelig også konkurranseevne. SEKRENS vil samle renseanleggene for å finne bedre måter å gjennomføre tiltakene som respons til Miljødirektoratet/fylkesmennenes krav. Det vil også føre til bedre forståelse for prosess og potensialet i utnyttelse av BigData og datavitenskap i renseanlegg. Resultatene har stor nasjonal og internasjonal overføringsverdi pga. anvendelsenes unike natur med tilhørende store økonomiske gevinster.